Viser et enkelt resultat

realiser-150.jpgSmyth Realiser er en processor, der i hovedtelefoner emulerer den komplette oplevelse af at lytte til højttalere i et virkeligt rum i op til 8 kanaler.

Emuleringen inkluderer den præcise placering af alle højttalere i rummet, rummets akustik og responsen af såvel højttalere som elektronik i det monitorsystem, der emuleres.

Du har måske hørt om andre systemer, der gør noget lignende, men Smyth Realiser skiller sig ud fra alle andre på 3 punkter:

  • Systemet tilpasses individuelt til den enkelte lytter
  • Systemet tilpasses individuelt til det lytterum og det (surround-) lydsystem, det skal emulere
  • Systemet indeholder en "Head Tracker", som holder styr på den præcise orientering af lytterens hoved i forhold til de virtuelle højttalere.

Lyder det som hokus-pokus? Nu kommer det bedste: I direkte A/B lyttetests mellem hovedtelefon og højttalersystemet i det fysiske rum udtaler professionelle lyttere, at de to "ikke er til at skelne fra hinanden".

Over for den slags historier er en vis skepsis ofte på sin plads, og vi havde på forhånd bestemt, at inden vi offentliggjorde noget om det nye system, ville vi lige have en smule feedback fra vores egen kunde- og vennekreds. Vi har derfor haft et lille panel til en "hemmelig" demo, og de har stemt med fødderne: Stort set alle deltagere bestilte på stedet et eller flere sæt, så svaret er entydigt:

Denne nye teknologi har fantastiske muligheder, både for hjemme-lyttere, gamere og ikke mindst i professionel sammenhæng, hvad der selvfølgelig er det der interesserer os mest her på Farmen.

Pakken indeholder flg.:

Smyth Realiser A8
Selve kassen – frontpanelet har datadisplay til måling og drift, LED'er, der indikerer, hvilke kanaler der bruges, clip-LED'er, system status, plads til hukommelseskort, input for hovedtelefoner, ekstra Head Tracker og miniaturemikrofoner samt en USB-port til opladning af den trådløse Head Tracker.

På bagsiden finder du 8 inputs for op til 8 separate audiokanaler, 8 outputs til signaler der bruges i forbindelse med setup, output til hovedtelefonen samt output til ekstra sub/shaker.

TU-1 Head Tracker
Kompakt og let trådløs enhed med USB stik til opladning. Monteres på hovedtelefonen.

TR-1 Head Tracking Reference
TR-1 er den enhed, der placeres forrest i rummet eller ved skærmen, hvis der er en sådan. Den kommunikerer med Head Track'eren for at bestemme hovedets orientering (hvert 5. millisekund)

HTM-1 miniature mikrofoner
Anvendes til måling af ørets karakteristik og placeres i øret ved hjælp af ørepropper (vaskbare)

RC-1 remote control
Menustyret remote

Stax SRS-2170
elektrostatiske hovedtelefoner, der anbefales af Smyth Research, og som sælges bundlet med Realiser – men andre hovedtelefoner kan også bruges.

PRISER
Realiser-pakken koster 17.460,- uden Stax SRS-2170 hovedtelefonerne og 22.880,- med, begge dele ex moms.  Hermed betaler du kun 5.400 for et sæt hovedtelefoner, der normalt koster ca. 7.500, men nej, de sælges desværre ikke separat til den pris 🙂

 

 

Sådan virker det:

Surroundlyd afspilles typisk gennem 5, 6, 7 eller flere højttalere, mens lydene i den virkelige verden kommer fra alle sider.

Det kan vi udnytte, fordi vi fra naturens hånd er i stand til at høre lyd i 3 dimensioner (venstre/højre, for/bag, op/ned), selv om vores hørelse jo kun har 2 "kanaler".

Hovedtelefoner burde egentlig være en ideel indgang til det menneskelige "lydsystem", men hidtil har det ikke været muligt at skabe et præcist lydbillede i 3 dimensioner på den måde, selv om nogle "virtual sound"-processorerer gået et lille stykke af vejen.

Der er imidlertid principielt ingen grund til, at hovedtelefoner ikke skulle kunne levere en lytteoplevelse fuldt på højde med den man får i et lytterum med mange højttalere.

Hvordan hører vi i 3 dimensioner?hearin3d.jpg

Det forekommer umiddelbart logisk, at vi kan høre forskel på venstre og højre, men hvordan kan vi retningsbestemme lyd i de andre to dimensioner?

De lydbølger, der kommer til os fra alle retninger ændres, når de rammer vores hoved, overkrop og ydre øre, og vores hjerne er i stand til at opfatte disse ændringer temmelig præcist – ikke som variationer i lydkarakteristik, men som retninger.

Disse akustiske ændringer kaldes Head Related Transfer Function (HRTF)

Stereo
Det er efterhånden en gammel erkendelse, at lyd optaget i 2 kanaler kan genskabe en 3-dimensional lytteoplevelse, især hvis lyden optages med 2 mikrofoner, der er placeret tæt på hinanden, og optagelserne høres i hovedtelefoner.

Mikrofonerne kan være monteret på et kunsthoved, nogle gange endda med tilhørende overkrop for derved at skabe naturtro HRTF, og man kan da også opnå en ret overbevisende 3-dimensionel effekt, som imidlertid ikke kan A/B-testes med "originalen".

Som regel er der desuden tale om specielle optagelser, der sjældent når ud i almindelig handel. En meget mere almindelig teknik er…

Surround
hvor lyden optages med 1 mikrofon pr. kanal, indspilles på flere spor og afspilles på et tilsvarende antal højttalere, placeret rundt om lytteren.

Virtuel surround

De forskellige kanaler i et surround-setup kan genskabes i et sæt hovedtelefoner ved at tilføje de retningsinformationer, som højttalernes fysiske placering ville have givet, og der findes også forskellige systemer af den slags på markedet.

De fleste har en effekt, men ingen ville nogen sinde kunne forveksles med lytteoplevelsen af et fysisk surroundsystem.

 

Realiser

Det vil sige: indtil nu. Med SVS Realiser kan du rent faktisk få en oplevelse, der ikke er til at skelne fra "originalen". Realiser ligner andre systemer derved, at den også tilføjer HRTF-information til lyden, men herudover er der 3 komponenter, som ingen andre systemer har:

Personlig tilpasning, registrering af hovedets position og muligheden for at analysere og registrere et hvilket som helst højttalersystem i et hvilket som helst rum.

Personlig tilpasning
Mens andre systemer anvender de samme HRTF-værdier til alle lyttere, kan du med Realiser registrere og gemme enhver lytters unikke HTRF-karakteristika fra ører, hoved og overkrop.

Udmålingen er nem, hurtig og skal kun udføres én gang for hvert rum/system. Forskellen mellem generel HTRF og din helt egen er virkelig til at tage og føle på og opleves ofte større end forskellen mellem en typisk "virtualizer"og almindelig stereo.

headtrack.jpgHead Tracking
Hvis du lytter til musik i ordinære hovedtelefoner og bevæger hovedet, følger højttalerne med – og derfor bliver oplevelsen aldrig virkelig livagtig.

Realiser systemet indeholder en lille dims, der monteres på toppen af din hovedtelefon (den er virkelig lille, så du ligner ikke en marsmand) og en anden dims, som placeres forrest i rummet, f.eks. der, hvor du har en evt. skærm.

De to dimser bruger Realiser til at registrere hovedets nøjagtige orientering i rummet hvert 5. millisekund. Hver gang hovedet bevæges, uanset hvor hurtigt, genberegner Realiser alle HRTF-data.

Betydningen heraf for en realistisk lytteoplevelse kan simpelt hen ikke overvurderes: Fornemmelsen af at bære hovedtelefoner forsvinder – du befinder dig i Det Virtuelle Rum.

Personlige data
Realiser leveres med et sæt miniaturemikrofoner, monteret i ørepropper, som placeres i lytterens øre til udmåling af ørets fysiske karakteristika (der følger flere propper med, og de kan vaskes)

Lytteren sidder typisk i den ideelle lytteposition i forhold til surroundsystemet, mens korte testsignaler afspilles gennem højttalerne sammen med et par korte instruktioner. Herefter tager lytteren sine hovedtelefoner på, og et nyt sætmålinger udføres – det hele tager mindre end 5 minutter.

Med disse målinger registrerer Realiser ikke bare lytterens personlige HRTF-data, men også karakteristikken af rummet, højttalerne og de forstærkere, der driver dem. Alle data gemmes i Realisers hukommelse og kan også tages med på en USB-stick og bruges i en anden Realiser.

Sammenligning med højttalere
De medfølgende hovedtelefoner indeholder et accelerometer, som kan afbryde højttalerne, så snart hovedtelefonen tages på. Dette muliggør en direkte A/B sammenligning. Den typiske reaktion er, at lytteren tror, højttalerne stadig spiller, når han har taget hovedtelefoner på, mens han rent faktisk kun hører hovedtelefonerne.

Hovedtelefonens kvalitet
Som nævnt kompenserer Realiser's målinger også for hovedtelefonens karakteristik, så i princippet kan du bruge enhver hovedtelefon.

Det er dog indlysende, at hovedtelefonens kvalitet er afgørende for resultatet, så  SVS tilbyder også en pakke, hvor Realiser leveres med et sæt Stax SRS-2170 elektrostatiske hovedtelefoner, endda til en yderst fordelagtig pris.

Dybe frekvenser
De fleste hovedtelefoner kan gengive dybe frekvenser temmelig livagtigt, men de giver selvfølgelig ikke den samme fysiske fornemmelse som en subwoofer.

Realiser har derfor ekstra outputs, som kan drive f.eks. en "shaker"-enhed, monteret på din stol. Resultatet er ret godt og i hvert fald underholdende. Disse outputs kan også drive mere traditionelle subwoofere.

Professionelle brugere
For professionelle brugere er Realiser en oplagt mulighed til at medbringe det foretrukne lytterum overalt i verden, og mange forskellige "rum" kan installeres, så mixet kan tjekkes under lige så mange forskellige forhold.

Er man flere lydteknikere/tonemestre i samme firma, kan alle få adgang til samme "lytterum" på én gang, og fordi der anvendes hovedtelefoner, stilles der ingen særskilte krav til lydisolering.

Har du brug for mere end 8 kanaler, kan flere Realisere sammenkobles og bruge det samme Head Tracking-udstyr.

Private
Realiser er udviklet til professionelt brug, men selvfølgelig også fantastisk til seriøse og motiverede gamere og hjemmebio-entusiaster. Eller hvad med at køre dine favoritoptagelser gennem Realiser, optage dens output til MP3 og høre den fedeste surroundlyd på løbeturen?

 

Ekstra muligheder
Realiser er tænkt som et produkt, der skal være let og hurtigt at justere til netop din personlige situation.

Er du en af dem, der simpelt hen må skrue på knapperne selv, er der dog også mulighed for det: F.eks. har hver kanal individuel kontrol af niveau, EQ, delay, delefrekvens og bass management.

Der er flere testsignaler at vælge mellem, målinger kan gentages og kombineres for endnu større præcision, placeringen af de virtuelle højttalere kan finjusteres og meget andet. Intet af dette vil normalt være nødvendigt, da standardmetoden som regel giver fremragende resultater første gang.

Synes du ikke, dit lytterum er noget at skrive hjem om – og da slet ikke noget at emulere? Så er det godt at Realiser leveres med et standard virtuelt rum, som kan anvendes lige ud af æsken.

Sammenfatning
Smyth Realiser er et banebrydende produkt inden for professionel lyd, og den har potentialet til at ændre den måde, professionelle arbejder på – såvel som hvordan vi hører musik, ser film og spiller spil derhjemme. Plus sikkert en masse andre områder, som ingen endnu har tænkt på.

Har vi set lyset? Vi har i hvert fald hørt lyden, og vi synes også, du skulle prøve – kom op på Hejrevej, tjek vores demosystem og få en ekstraordinær oplevelse.

 


Julian Cyberfarmer, vores Smyth-ekspert siger:

(Sm-i(lyder som i)-th)

Jeg kalder det “perceptions surround” .

Det består af en box med HDMI og/eller 8 analog ubal. ind og ud.

Det den gør er at, med en lille procedure, måle dit surround system i det rum det er i, i forhold til din hovedform. Herefter måler den det sæt hovedtelefoner du har valgt. De forslår og sælger STAX med, og det er en ganske god idé.

 

Så nu kan du, med et sæt stereo hovedtelefoner, sidde og se film, spille spil, høre musik eller mixe i fuld surround. Og det lyder fuldstændig som om det er dine højtalere der spiller.

 

Du kan måle et hvilket som helst surround system i hvilket som helst rum og tage det med hjem, og trust me, du får rummet med.

En af de ting som overraskede mig mest var hvordan subben lyder i hovedtelefonerne, helt naturligt og “rigtigt”.

De første par gange man sidder og tager hovedtelefonerne af og på tror man ikke på det. Men sluk dine højtalere og de “spiller videre”.

 

Oven i det har du en dingenot på hovedet der hedder en “headtracker” som kigger på sin "ven",  der sidder på toppen af dit TV eller monitor. Når du drejer hovedet 45 grader til den ene eller den anden side bliver lydbilledet stående. Denne headtracker kan også sættes til at mute dine højtalere når den “ser” sin ven.

 

Der er masser af fede muligheder i den, både professionelt og underholdningsmæssigt f.eks –

  1. 1. Bryd ind i din yndlingsbiograf, mål den ud og mix dine film hjemme i stuen som om du sad i netop den biograf.
  2. 2. Man kan sidde f.eks lige så mange gamere man vil i det samme rum og betateste/spille spil i fuld surround uden af forstyrre hinanden. Eller hjemme i stuen uden at få dødsblikket af fruen.
  3. 3. Mål flere forskellige tv stuer ud og sammenlign dialog mix i f.eks en minimalistisk japansk b&o indretning, en god gammeldavs bedstemor the julekalender tæt mono tv stue eller en perfekt afstemte hjemmebiograf.
  4. 4. Tjek dine surround location recordings “on location” i realtime hvis du nu laver sådan nogle.

 

Lidt specs :

 -Fra mono og op til 7.1 surround

 -hdmi og u-bal ind / ud.

 -op til 63 forskellige målinger, 4 af dem kan vælges ved 1 tryk.

 -op til 63 forskellige sæt hovedtelefoner kan lægges i hukommelsen.

 

Ring og hør mere!

 

Vh

Julian, Cyberfarmer

Kr.17.460,00 Ex. moms
Vælg valuta her
DKK Dansk krone
EUR Euro